Sportslig folkefest, midt i Drammen

08.03.2017

Drammen var pynta til folkefest og 20.000 mennesker møtte opp for å lage en helt utrolig ramme rundt årets skisprint. For 14. gang skulle Konnerud IL, Drammen Kommune, Byen Vår Drammen og Norges Skiforbund arrangere skisprinten i Drammen. Med fantastiske forhold og dyktige funksjonærer, lå alt til rette for en uforglemmelig dag.

a

Klokken 13:00:15 satt Maria Nordstrøm i gang, som første kvinne ut av startportene på prologen. Hun åpnet ballet på selveste kvinnedagen. I strålende solskinn og med perfekte forhold lå alt til rette for en fantastisk sprint i Drammen.

Tidligere i dag hadde juryen, etter oppfordring fra lagene tatt avgjørelsen om å innføre tekniske soner; såkalte stakefrie soner. Dette skjedde etter at den norske langrennsledelsen kom med forslaget, og det ble da enstemmig bestemt å vedta dette.

Skiløperene tok utfordringen på strak arm, og vartet opp med vakker diagonalgang opp den bratte bakken rundt høyresiden av ærverdige Bragernes kirke.

Prologen gikk av stabelen og Maiken Falla Caspersen gikk ut som nummer tre. Hun kom tidlig i mål, men måtte se den ene etter den andre komme i mål på en bedre tid enn henne. Verdensmesteren, og tre ganger vinner av skisprinten i Drammen, endte dessverre på en knusende 31. plass. 34 fattige hundredeler fra den viktige 30. plassen, som ville gitt avansement til kvartfinalen.

1

Selv med Norges store sprint-dronning ute, hadde vi hele ni sterke damer videre til kvartfinale. Håpet om fortsatt dominans, og tapetsering av pallen levde i høyeste grad.

I guttas prolog, ble det storeslem med hele fire norske herrer på toppen av resultatlista, og hele 11 stykker tok seg videre til prologen. Ingen imponerte mer enn unggutten Johannes Klæbo. Lederen av U23 trøya i sprintcupen, løp med sin karakteristiske stil opp bakkene og fosset fra konkurrentene. Klæbo vant prologen med nesten fire sekunder til andremannen. Det var med andre ord en solid laginnsats fra de norske løperne på prologen i Drammen.

3

I kvartfinalene skulle det vise seg å bli veldig tøft for de norske damene, og kun tre av ni klarte å komme seg videre til semifinalen. Heidi Weng og Marit Bjørgen klarte ikke å holde følge med konkurrentene denne gangen. Det var spesielt to svensker og ei finne som hadde fått opp dampen noe fryktelig. Dette gikk hardt utover de norske damene, og vi måtte sette vår lit til Kathrine Rolsted Harsem, som den eneste norske kvinnen med finalebillett.

2

På herresiden hadde fløyta en annen lyd. Gutta traff godt på notene og vant hele fire av fem kvartfinaler. Ingen var dominerende Petter Northug, som med noen fantastisk kløyv og ihuga stavtak, fosset forbi alle og staket seg helt opp til toppen av kirketrappa. På toppen snudde han seg mot publikum og skuet over folke havet i Drammen, og slo seg stolt på brøstkassa i ekte showman stil!

_E6A7830SkisprintenSammen med Northug var det hele åtte norske herremenn som gikk videre til semifinalene. Med åtte av tolv på startstreken med norske pass var det vel håp om å få et par av dem til finalen?

Tradisjonen tro, så skuffer ikke de norske gutta i Drammen. I den første semifinalen setter Klæbo av gårde i en forrykende fart, og spinner nærmest rundt løypa og inn til dagens raskeste tid. Den høye farta gjør at fire nordmenn går videre til finalen fra dette heatet. I det andre heatet vinner Ustiugov, foran Pål Golberg fra GOL IL, og gutta sikrer seg finalebillett.

I det snøen daler ned litt tyngre, går startskuddet for damefinalen. Bortsett fra en tøff og jevn start ble det på mange måter en parademarsj for en revansjesugen og utrolig sterk, Stina Nilsson. Den svenske yndlingen fosset fra alle ut av siste sving og sikret seg første plassen. Krista Parmakoski, den finske langrennsdronninga, spurtet for harde livet inn til en strålende andreplass. Svenske Hanna Falk tok bronse, og Kathrine Rolsted Harsem ble best av de norske med en meget imponerende fjerdeplass.

4

Den svensk-finske pallen tok æresrunden ned på torget og mottok fortjent hyllest fra folkehavet som kranset seg rundt hele løypa.

Med fem nordmenn i finalen mot en utrolig sterk russer, var et helspent publikum klare for å bære de norske gutta rundt løypa. Startskuddet gikk, og Klæbo forsvant igjen ut i et forrykende tempo. Kanskje til og med i litt for fort? Feltet ble i hvert fall sprengt og det var store avstander når gutta kom ned på torget. Herfra og inn var det ren cowboy-duell mellom Klæbo og Eirik Brandsdal, med Northug og Ustiugov en skilengde bak. Brandsdal viste seg å være raskere enn sin egen skygge, og spurtslo Klæbo, og sikret seg seieren i årets skisprint. Klæbo tok dermed andre plassen, Ustiugov kom på tredje, Northug på fjerde, Goldberg på femte og Sondre Turvoll Fossli endte på sjetteplass.

5

Tusen hjertelig takk til alle de frivillige, funksjonærer, sponsorer, utøvere og ikke minst de 20.000 tilskuerne som hadde møtt opp for å lage en fantastisk folkefest!

 

Tekst: Christian N. Johansen
Foto: Børre Eirik Helgerud