Heltene bak i kulissene

Sprinten er en folkefest, og tusenvis av mennesker fyller Drammens gater. Men bak i kulissene skjuler det seg hundrevis av frivillige som vier tiden sin til at arrangementet skal bli en suksess – uten dem, ingen sprint i Drammen.

Fjorårets skisprint var en suksess, og målet er å få til det samme i år.  I fjor var det øredøvende jubel i Drammens gater da Johannes Høsflot Klæbo og Maiken Caspersen Falla gikk inn til seier. Gatene var fylt med snø, og byen bød på folkefest. Helt fra prologen viste begge to storform. Klæbo var favoritt og innfridde til de grader. Falla, også favoritt, tok lekent seieren. Publikum jublet, vaiet med flagg og klappet frem skiløperne. Skiheltene og de frivillige heltene bak i kulissene leverte et suverent arrangement.

Ekteparet Ludvigsen

To mennesker som vier sin tid til Drammens store folkefest er ekteparet Ludvigsen. Leif Ludvigsen og Berit Skevik Ludvigsen har lenge vært engasjerte i frivillig arbeid rundt skiarrangementer. De startet da deres sønner var barn og aktive skiløpere. Sønnene, Petter og Magnus, er nå voksne og er selv med og jobber frivillig på sprinten.

Både Berit og Leif har vært med i diverse roller siden sprinten i Drammens gater oppstart i 2003. I år er Leif med i organisasjonskomiteen som logistikkansvarlig, men i fjor og flere år før det var han og kona Berit ansvarlige for cateringen. Det vil si at de var ansvarlige for at alle de frivillige, skiløperne og presse har mat i dagene før, under og etter sprinten.

Stor dugnadsånd

Leif forteller at de åpnet allerede mandag morgen for å serve de utallige frivillige som har hjulpet til for at sprinten skulle bli en realitet. Leif er en lokal mann som liker godt å bidra under arrangementet. Han forteller at det er god stemning og ingen sure miner fra noen.

Helt 2– Det er ingen som klager og det er bra. Her er det masse liv i tre dager, sier han.

Ekteparet hadde hvert sitt lokale de var ansvarlige for. Leif hadde hovedansvaret for mannskapsforpleiningen. Han informer om at i løpet av onsdagen så bespiste de 600 mennesker kun i det lokalet som han har ansvaret for. Berit hadde ansvaret for FIS athlete-teltet, som er utøverteltet. Hun passet på at alle utøvere og støtteapparat hadde det de trengte.

Berit mener at det er greit å være to om jobben under arrangementet, for det er mange som skal ha mat. Leif forteller at de startet planleggingen allerede i november. Det er en del planlegging før arrangementet, og en hel del jobb under arrangementet. Men hun er svært positiv.

– Det går ned en del timer til planlegging, men det er mange som er med som har vært med før. Så det går veldig fint, forteller Berit.

Hun forteller videre at når alle drar lasset sammen og jobber for det samme, så går ting kjempe bra og det går unna i en fei. Hun er også veldig fornøyd med gjestene.

– Alle de som kommer hit, gjestene, er hyggelige og syns det er gøy å komme hit, forteller hun.

Leif er kjempe fornøyd med arrangementet og trives i jobben han har som ansvarlig.

– Det er kjempe moro, her treffer du masse mennesker. Dugnadsfolk er blide folk, og det er det er mest av, forteller han.

En takk til de frivillige

Det er ikke bare skiløperne som er helter under arrangementet. De frivillige som setter av timer, dager og måneder av livet sitt slik at sprinten skal bli en realitet, de er heltene bak i kulissene. Engasjementet til de frivillige er enormt og innsatsen de legger inn er fenomenal. Uten de frivillige ville ikke det vært mulig å realisere skisprinten. Her er en takk til de frivillige som gjør skisprinten i Drammen til det den er – en folkefest.

Tekst:  Jenny Ljøner Grønnerud